Zugraveli decorative

Trebuie sa eliminati din start corpurile greoaie de mobila, care va incarca suprafata locuibila. Puteti opta pentru trei sau patru piese mici, cele care sunt indispensabile, bineinteles.

Acestea pot fi o canapea comoda, preferabil de doua persoane, eventual si un fotoliu mic sau un corp modular. O policioara sau cateva rafturi sunt de asemenea o alegere buna.

Masuta de cafea poate fi una mesterita chiar de dumneavoastra, din cateva blaturi bine polizate si apoi vopsite.

Atunci cand aveti un astfel de spatiu, culoarea joaca un rol esential in armonizarea si marirea vizuala a spatiului. Asadar, tonurile deshise sunt cele mai potrivite. Trebuie sa aveti in vedere si un stil, ales in functie de personalitatea dumneavoastra.

Puteti, de exemplu, sa alegeti nuantele de apa, care sa se regaseasca in culorile zugravelii, a pardoselii si in cele ale perdelelor usoare si vaporoase, care sa aminteasca de turcuoazul oceanelor.

Veti avea in vedere aici si tapiteria sau rulourile in dungi si bineinteles detaliile, care completeaza de minune oricare incapere.

Si ce s-ar potrivi mai bine, intr-un astfel de interior cu specific marinaresc, decat lampi sau suporturi pentru lumanarele sub forma de far, lustra-timona sau bolurile cu scoici.

Puteti crea si un aer de epoca, vintage, cu cateva fotografii alb-negru sau sepia, pe care sa le puneti in rame reconditionate. Incaperea va avea mereu parfum de mare si de vacanta.

Bineinteles ca, in functie de anotimp, puteti scoate sau, de ce nu, adauga noi elemente. Decorul de iarna se incadreaza perfect intr-un astfel de ambient. Nuantele reci vor „ingheta” perfect spatiul.

Sa nu mai spunem ca, daca prelucram putin stelutele de mare, vom putea realiza decoruri foarte originale de Sarbatori.

De asemenea, o primavara cu tonuri de verde crud sau o toamna marina in tonuri de cafeniu si lila vor completa cromatica aleasa.

Posibilitatile de combinare a culorilor sunt nenumarate , unele fiind usor de pus in practica , altele cerand mai multa iscusinta si chiar ajutor profesionist. Iata, in cele ce urmeaza, cateva idei si sfaturi despre cum pot fi combinate doua culori pentru a obtine o incapere uimitoare, eleganta si stilata.

Cea mai simplu de executat idee, pentru zugravirea unei camere in doua culori, este realizarea unui perete de accent. Este foarte cunoscuta si utilizata aceasta tehnica de a vopsi un perete intr-o culoare mai puternica si mai indrazneata, in timp ce, ceilalti trei pereti raman zugraviti in culori neutre.

O alta tehnica, foarte in tendinte in ultima vreme si avand un grad de dificultate mediu, este trasarea unei linii orizontale pe intreg perimetrul camerei, la o inaltime aleasa in functie de preferintele proprietarului, si de a zugravi cu vopsea lavabila in culori diferite aceste doua zone. Pentru separarea vizuala se poate aplica o bordura de tapet sau o bagheta din lemn, sau din ipsos alb.

O alta idee , destul de usor de pus in practica, este zugravirea unei portiuni mai mari de perete, intr-o forma anume , care va fi inramata sau incadrata de vre-o bordura decorativa si folosita pe post de accesoriu decorativ. Aceeasi tehnica poate fi folosita si cu tapet, in loc de vopsea lavabila.

Camerele zugravite in dungi sunt foarte interesante, si culmea este ca nu iti trebuie cine stie ce indemanare sa executi aceasta zugraveala in doua culori diferite. Ai nevoie doar de putina rabdare, de o sipca lunga si foarte dreapta ( trebuie verificata cu nivela) pe post de rigla si de multa banda adeziva. Va fi necesara zugravirea peretilor in prealabil cu o culoare de fundal, care trebuie lasata sa se usuce bine de tot. Dupa aceea incepeti sa masurati dungile, sa lipiti banda adeziva, si sa aplicati lavabila. Daca vi se pare prea migaloasa tehnica, insa va doriti cateva dungi intr-o culoare vie, puteti realiza una , doua sau trei dungi verticale mai late.

Daca aveti curaj si mai ales talent la pictura puteti incerca si un desen mai original in camera. Dupa ce ati terminat de aplicat vopseaua de fundal, schitati imaginea dorita si apoi aplicati peste contur culoarea de accent. Aceasta tehnica este mai complicat de realizat, de aceea va sfatuiesc sa apelati totusi la un artist profesionist, care poate face acest lucru cu mana libera intr-un timp foarte scurt.

Zugravelile in doua sau mai multe culori sunt foarte interesante. Sunt de acord ca este mai simplu sa alegi o sigura culoare pentru intreaga casa, insa parca obtii prea un design uniform . De ce sa nu folosesti culorile si sa deschizi larg usa spre posibilitati nenumarate de design interior.

Nu spun ca aceasta tehnica nu este mai complicata si ca necesita mai multa documentare, insa exista atatea informatii si imagini din care te poti inspira,incat este pacat sa nu obtii recompensa pe care ti-o ofera o camera interesanta din punct de vedere cromatic si vizual.

In continuare vreau sa iti prezint cateva reguli simple pe care daca le vei urma vei obtine garantat rezultate deosebite.

Regula peretelui de accent este ca acesta trebuie sa fie zugravit intr-o culoare aprinsa,ceea ce inseamna ca trebuie sa atraga privirea, in timp ce ceilati pereti din camera vor fi zugraviti intr-o alta culoare. Aceasta culoare diferita ar fi bine sa fie una neutra sau o culoare complementara care este mai putin indrazneata. Culoarea peretelui de accent trebuie sa fie dominanta astfel incat ochiul sa fie atras in mod natural catre acel perete.

Pentru aplicarea unei zugraveli in doua culori pe orizontala se poate impartii inaltimea camerei in doua distante egale. Partea superioara zugraviti-o intr-o culoare iar cea inferioara intr-o alta. Si aici trebuie sa cunoasteti faptul ca in partea superioara a peretelui trebuie aplicata intotdeauna o culoare deschisa, pentru ca daca vei folosi culori inchise in apropiere de tavan, camera va parea mai mica si mai inghesuita.

Cand alegeti zugraveli in doua sau trei culori aveti grija la selectarea mobilei, aceasta trebuie sa se asorteze cu culoarea peretilor. Nu alegeti culori care sa contrasteze prea puternic unele cu altele , pentru ca imaginea de ansamblu a camerei trebuie sa fie una unificata , nu sa atraga privirile spre partea superioara sau spre cea inferioara a peretelui. Cel mai bine ar fi sa alegeti culori contrastante in tonuri diferite ale aceleiasi nuante de baza.

Un alt secret este sa aplicati intre cele doua culori o bordura cu ajutorul unei baghete de ipsos sau din lemn , sau cu ajutorul unei borduri decorative realizata din tapet.